Kamo Shizen Nōen
加茂自然農園
Kamo Shizen Nōen
加茂自然農園
Naturlig | Kamo, Kyoto
Kamo Shizen Nōen (EN: KAMO Nature Farm. Vi kalder dem “Kamo” i vores tehus ) ligger på vestlig Japan, Kansai område; Kamo, Kitsukawa-shi, Kyoto.
Selvom Kyoto område er kendte for deres “Uji” te, er Kamo Shizen Nōen næmlig ikke det almindelig type te producenter. De dyrker te faktisk 180 grader omvendt af den konventionelle te producenter i området, ved at praktisere naturligt landbrug.
Det er, at dyrke te “ved hjælpen af naturen”. F.eks. bruger de ikke kompost med undtagelse af døde blade der kom ud af at passe på te marken.
På denne måde lad de naturen gøre sit arbejde, istedet for at mennesker gøre for meget arbejde for at styre naturen.
Følgende er vores interview til Tokuya Yamazaki fra Kamo.
Begyndelsen
始まり
Min familie har dyrket te i Kyoto-området i generationer, så jeg blev født ind i familievirksomheden som te-dyrker.
Da pesticider blev introduceret til Japan via landbrugskooperativer efter 2. verdenskrig, begyndte man også at benytte sig af kemikalier i vores tehaver på mine bedsteforældres tid. Jeg lærte også selv oprindeligt konventionelle landbrugsmetoder og fulgte i mange år den konventionelle teindustri i Japan ved at benytte mig af kemiske sprøjtemidler. Men kronisk forgiftning begyndte at ødelægge min krop, og jeg besluttede mig derfor for at konvertere mine tehaver til pesticide- og gødningsfri teproduktion.
I begyndelsen var jeg ikke klar over, at den kroniske forgiftning stammede fra brugen af landbrugskemikalier. Men jeg oplevede usædvanlige symptomer såsom manglende evne til at lette spændinger i mine muskler, rygsmerter, mental irritation, forekomst af ualmindelige mængder af sved, mørke pletter på huden, konstant rødt udslæt, forstyrrelse af balanceevnen og følelsesløshed i mine fingre.
På det tidspunkt lærte jeg aikido og ved hjælp af en særlig diæt og træningsøvelser var jeg i stand til at blive fri af den gift, som havde hobet sig op i min krop. Ved at opleve min krop blive kureret uden brug af medicin lærte jeg kroppens selvhelbredende kraft at kende. Da jeg efterfølgende gennemgik på ny, hvad jeg i sin tid havde lært om landbrugskemikalier, blev det klart for mig at samtlige af ovenstående lidelser var symptomer på kronisk forgiftning fra disse kemiske stoffer. De fleste pesticider påvirker nervesystemet og mange er excitotoksiner, så de virker både muskulært og mentalt; og ved at være fedtopløselige giftstoffer akkumuleres de gradvist i kroppen.
På den måde fik jeg en personlig erfaring af landbrugskemikaliers grusomhed – men jeg erfarede også kroppens egen evne til at kurere sig selv. Jeg konverterede derfor til naturligt landbrug, da jeg indså, at jeg havde inviteret alle mine problemer selv.
Landbrugsmetode og miljø
農法と自然環境
Dette er hovedsageligt baseret på egne personlige erfaringer, og det er nok et punkt, hvor jeg adskiller mig fra mange andre teproducenter, men jeg tror, at de fleste teproducenter arbejder hårdt for at fremstille produkter, der er velsmagende. Jeg var også sådan selv. Men jeg tror også, at brugen af pesticider og kunstgødning er en forlængelse af sådan en intention og anstrengelse. Da dette gik op for mig, besluttede jeg mig for at smide idéen om at lave velsmagende produkter ud, idet jeg konverterede mine tehaver til naturligt landbrug. For mig er tetræernes sundhed og vitalitet det vigtigste, ikke “velsmag”.
Eftersom konventionelt landbrug kredser omkring måder, hvorved man kan optimere udbytte og forbedre smag, så øger man antallet af grene, beskærer lavt, undertrykker naturens oprindelige former, tilsætter gødning og udtænker standardiserede produktionsmetoder. Men set fra et langsigtet perspektiv er disse alle veje til at svække planter som livsformer.
I stedet sigter jeg efter at dyrke tetræer, der er fast forankret i deres egne rødder med meget omhu lagt i at udvikle deres evne til at optage næringsstoffer på egen hånd; tetræer, der er fulde af kraft til at leve selv. Desuden forandrer teernes smage sig ved hver høst afhængig af det enkeltes års klimatiske forhold, og jeg ser personligt meget frem til at se hvilke slags teer, det enkelte år vil resultere i. Som teproducent og tebonde sætter jeg pris på disse forandringer, og jeg vil være meget glad, hvis andre også vil værdsætte dette.
Dette punkt overlapper med spørgsmål 3), men i stedet for at dyrke te efter mine egne idéer, så fokuserer jeg på tetræernes evne til at vokse selv. Jeg arbejder med mine tetræer ved at hjælpe med at fjerne de elementer, der er til hinder for en sund vækst. I virkeligheden er sådan en vurdering den mest vanskelige at foretage. Jeg tror, at det kan være lettere at forstå, hvis man sammenligner dyrkning af tetræer med opdragelse af børn. Forældre forhindrer deres børn i at gro, hvis alt, hvad børn gør, afhænger af deres forældre; omvendt duer det heller ikke slet ikke at give dem opmærksom.
I mit arbejde med tetræerne giver jeg en hånd her og dér, men heller ikke mere end dét, da det vil gøre tetræerne bekvemme og svage. At være i stand til at træffe sådanne beslutninger er nødvendig, og det er en sensibilitet, som jeg baserer på, hvad jeg har lært gennem min krop ved at praktisere aikido.
Da jeg ser og oplever alting gennem mine øjne og krop, så er der ikke noget, jeg erfarer uden for mine egne sanser. Derfor forsøger jeg hver dag at forfine min krop og sensibilitet.
Om teen fra dine tehaver
貴園のお茶について
Jeg tror, at læserne, der allerede har læst hertil i interviewet, kender svaret på forhånd, men jeg stræber ikke efter nogen særlig smag. At producere te er ikke at gøre smagen god; det er at fremhæve dét, der er iboende tebladene.
Jeg gør mit bedste for at opnå dette uden selv at påføre teen nogen skade.
Jeg nævnte oven for, at jeg ikke stræber efter nogen særlig smag, men den færdige te fra mine tehaver er ikke desto mindre meget velsmagende.
Teen trænger stille ind i kroppen og er blid mod ganen, men samtidig eksisterer der også en stærk, vild kraft. Teerne adskiller sig desuden også helt i smag og aroma afhængigt af forskelle i forarbejdningsteknikker.
I den forstand tænker jeg, at en særlig egenskab er, at mine tehaver ikke kun er dedikeret til dyrkning af grønne teer, men det er et sted, hvor man kan nyde mange forskellige former for te.
Te er noget, vi drikker for nydelsens skyld. Fordi jeg kan lide det, fordi jeg gerne vil drikke det, så drikker jeg det; i den dur.
Mere end 60% af den menneskelige krop består af vand, og for vores helbreds skyld tror jeg på, at det er godt at indtage rent vand og naturlige salte, der er rige på mineraler. Men jeg tror ikke, at livet kun handler om at forblive sund.
At bevæge sig fremad mod de mål, man ønsker at opnå i livet, ubekymret at tilbringe sin dagligdag med dem, man holder kær; er glæde ikke også et vigtigt element?
Jeg vil gerne have dig til at drikke mine teer, fordi du kan lide dem, og fordi du finder glæde ved dem; for at tilbringe en langsom stund med mennesker, der er vigtige for dig. Hvis du vil drikke min te på sådanne tidspunkter, så vil jeg være glad.
Fremtidsperspektiver for dine tehaver og teer
茶園と茶業の展望
At fortsætte. Et af mine største mål er at kunne oprette forbindelse til den næste generation. Her vil økonomiske faktorer spille en central rolle. Naturligt landbrug værdsættes ikke af det nuværende marked, og det er svært at tjene til livets ophold. Derfor tror jeg på, at det er vigtigt at handle direkte med kunder.
Antallet af mennesker, som jeg kan handle med ene mand, er til gengæld begrænset. Derfor glæder det mig, at jeg kan nå ud til mennesker, som jeg ellers ikke selv ville kunne nå ud til, via samarbejdspartnere såsom io.
… og til sidst
最後に
Jeg tror, at alle har deres egen måde at nyde en kop te på. Der er mennesker, der nyder deres te sammen med dem, der står dem nær, og der er andre, der drikker deres te alene for at slappe af og finde ro. Nogle mennesker siges at kunne lide deres te alene på grund af dens duft. Der er mennesker, der nyder at sammenligne diverse smage, mens andre nyder at gætte forskellene mellem smag og aroma. Der er mennesker, der associerer teen med dens kultiveringsmetode, og der er måske også nogle, der kommer til at tænke på producenten.
Der er utallige måder at nyde te på, og jeg tænker på, om det ikke netop er det gode ved te. Jeg nyder personligt at drikke min te sammen med min familie og at se, hvordan teerne forandrer sig sammenlignet med sidste år eller året før. Jeg vil være glad, hvis mine teer også vil passe til din smag.